Jakie oświetlenie dobrać do kuchni?

Choć w kuchni spędzamy mniej czasu niż w pokojach, również i ona powinna być urządzona z dbałością o wszelkie detale. Jednym z nich jest dobór odpowiedniego oświetlenia, takiego, które będzie stwarzało odpowiedni nastrój i takiego, które dobrze spełni swoje zadanie podczas wykonywania kulinarnych czynności.

Prace wykonywane w kuchni niejednokrotnie wymagają precyzji i uwagi. Nie sposób wykonywać ich przy słabym, rozproszonym świetle. Dlatego oprócz zwykłego żyrandola lub plafonu dającego równomierne, łagodne światło, powinny znaleźć się w kuchni minimum dwa-trzy dodatkowe źródła światła. W szczególności nie może go zabraknąć nad bufetem, na którym przygotowywane są potrawy. Do tego celu najlepiej sprawdzą się przymocowane do szafek zwieszających się nad bufetem lampy jarzeniowe, halogenowe lub paski LED. Kolejnym wartym doświetlenia miejscem jest okolica kuchenki (jeśli nad kuchenką zamontowany jest okap z wbudowaną lampką, problem znika) oraz zlewozmywaka (jeśli nad zlewem jest szafka lub półka, można go doświetlić jarzeniówką, lampą halogenową, taśmą LED).

Jeśli nasza kuchnia jest dość obszerna i łączy w sobie pomieszczenie, w którym przygotowuje się posiłki z pomieszczeniem jadalnym, warto także pomyśleć o doświetleniu kuchennego stołu za pomocą zwieszającej się nad nim lampy lub kinkietu w ścianie obok stołu. Światło kierunkowe w strefach roboczych, światło nad kuchennym stołem oraz światło ogólne warto wzbogacić również o światło dekoracyjne, na przykład w podłodze, w cokołach szafek, w krawędziach szafek, blatu i stołu (taśmy LED), w przeszklonych witrynach.

Be the First to comment.